Події в житті коледжу  
   
 
Ну що б, здавалося,
слова...
Слова та голос - більш
нічого.
А серце б'ється - ожива.
Як їх почуєш!...
Т.Шевченко.
 

Українська мова входить в лідери мов світу за милозвучністю. Але, для нас, українців це не так і важливо. Наша мова генетичним кодом вписана в нашу свідомість від перших колискових і до останніх слів - завжди найспівучіша і наймиліша. Нею мама звертається до дитини, нею ми висловлюємося про свої почуття і переживання, нею ми підтримуємо один одного в скрутні хвилини, нею кохаємо, ненавидимо і пробачаємо.
Державне свято - День української писемності та мови, яке щороку віідзначається 9 листопада. Започатковане воно було 9 листопада 1997р. Указом Президента України Л.Кучми. За православним календарем у цей день вшановують пам'ять преподобного Нестора-літописця. Він був основоположником давньоруської історіографії, істориком Київської Русі, вченим, ченцем Києво-Печерського монастиря.
І донині навколо нашої мови точаться баталії між її прихильниками і тими, для кого українська мова - це як найстрашніший ворог. Ці люди розуміють, що мова об'єднує народ, слово кличе до бою,пісня згуртовує однодумців, тому так і біснують. Забороняють, русифікують, насміхаються. Та й нехай. Нам своє робить. Вивчаймо, бережімо, любімо, плекаймо нашу мову і вчимо наших дітей нашій рідній мові.

Факти про українську мову.

- сучасна українська мова має близько 256 тис. слів.

- найстарішою українською піснею, запис якої зберігся до наших днів, вважається пісня "Дунаю, Дунаю, чому смутен течеш?".

- найбільшу кількість разів перекладений літературний твір - "Заповіт" Т.Шевченка: 147 мовами народів світу.

- в українській мові багато синонімів. Наприклад, слово "горизонт" має 12 синонімів: обрій, небозвід, небосхол, крайнебо, круговид, кругозір, кругогляд, виднокруг, видноколо, виднокрай, небокрай, овид.

 

 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
           
           
   

с. Шевченкове